BRAVO BiH

“Zovem se Tamara Djurić i osnivačica sam inovativnog modnog startupa Magbago. Diplomirana sam ekonomistica, ali iz ljubavi prema dizajnu bavim se modom. Živim u Bijeljini, a rođena sam u Tuzli u aprilu 1986. godine. Magbago je nastao iz ljubavi prema modi, ali i iz moje zdravstvene potrebe. Kao osoba koja pati od atopijskog dermatitisa i čestih epizoda ekcema, trebala sam pronaći način da ublažim svoje simptome jer su mi uobičajene tkanine pogoršavale stanje. Ova potreba me navela da kreiram Magbago, gdje se fokusiramo na dizajn odjeće koja je ne samo moderna, već i nježna za osjetljivu kožu. Zainteresovala sam se za cirkularnu ekonomiju i održivost pristupom informacijama, što nam je omogućeno u današnjem digitalnom dobu. Svi imamo pristup velikom broju informacija, a na nama je kako ih primamo i filtriramo. Kada sam postala majka, počela sam da brinem o tome u kakvom svijetu moje dijete živi i kako mogu da doprinesem njegovom poboljšanju. 

Svjesna sam klimatskih promjena koje svi vidimo i osjetimo, te sve učestalijih ekstremnih vremenskih prilika. Shvatila sam da kao pojedinac moram raditi sve što je u mojoj moći da doprinesem smanjenju tih problema. Ako mi ne počnemo sada, dok još imamo priliku, buduće generacije neće imati mogućnosti za djelovanje. Magbago je inovativna modna priča koja se fokusira na korištenje održivih tkanina, nastalih iz biljnog (celuloznog) i prehrambenog otpada, uz upotrebu biodizajna. Također, nastojimo izbaciti plastiku iz upotrebe, pa koristimo dugmad izrađenu od ljuske jajeta, koju je dizajnirala biodizajnerka Maja Halilović. Naša misija je da moda bude prijateljska prema planeti i njenim stanovnicima. Kroz naš rad želimo pokazati da je moguće spojiti estetiku i etiku, stvarajući odjeću koja je moderna, ali i održiva. Inspirisala me želja i volja da napravim nešto drugačije i da svoje inovativno razmišljanje usmjerim na nešto konkretno. Uz to, moj zdravstveni problem s atopijskim dermatitisom dodatno me potakao da se otisnem u preduzetničke vode. Uprkos ljubavi prema dizajnu i stilu, suočila sam se s izazovom koji je uticao na moj svakodnevni život – atopijskim dermatitisom. Ovaj kožni problem, poznat po čestim i bolnim epizodama ekcema, motivisao me da potražim rješenje koje bi olakšalo simptome i omogućilo nošenje udobne, a istovremeno moderne odjeće.

Iz te potrebe rodila se inovativna modna priča pod nazivom Magbago. U okviru svog brenda počela sam koristiti tkanine nove generacije koje su izrađene od biljnih i prehrambenih otpadaka. Ove ekološki prihvatljive tkanine ne samo da su održive, već su i posebno dizajnirane kako bi bile blage prema koži, smanjujući iritacije i pružajući udobnost neophodnu za one koji se bore sa sličnim kožnim problemima. Magbago je postao simbol spoja mode i funkcionalnosti, demonstrirajući kako kreativnost i inovacija mogu transformisati industriju na bolje. Tako nisam samo stvorila modni brend, već i platformu za promovisanje održivosti i boljeg kvaliteta života kroz pažljivo odabrane materijale i dizajn. Magbago nudi kapsulne kolekcije ženske odjeće. Kapsulna kolekcija podrazumijeva da se svaki komad iz kolekcije može kombinovati s drugim komadima, ali i s odjećom koju kupac već posjeduje u svom garderoberu. Naši modeli su minimalistički, čistih linija i prikladni za gotovo sve prilike. Posljednja kolekcija je izrađena od inovativnih tkanina koje nastaju od kore narandže (orange peel fiber), banane, lotusa, mlijeka i konoplje. Na ovaj način, ne samo da nudimo estetski privlačnu i funkcionalnu odjeću, već i podržavamo održivost i ekološku svijest kroz korištenje ekološki prihvatljivih materijala. Naš biznis, Magbago, doprinosi cirkularnoj ekonomiji na nekoliko ključnih načina. Prvo, koristimo održive tkanine koje se izrađuju od biljnog (celuloznog) i prehrambenog otpada, poput kore narandže, banane, lotusa, mlijeka i konoplje. Ovi materijali smanjuju potrebu za tradicionalnim, resursno intenzivnim tkaninama i daju novi život otpadnim proizvodima. Drugo, naše kapsulne kolekcije omogućavaju kupcima da maksimalno iskoriste svaki komad odjeće. Dizajniramo odjeću tako da se svaki komad može lako kombinovati s drugim komadima iz kolekcije, kao i s postojećom garderobom kupca, što smanjuje potrebu za čestim kupovanjem i pomaže u smanjenju otpada. Također, izbacujemo plastiku iz naše upotrebe i koristimo dugmad izrađenu od ljuske jajeta, što dodatno smanjuje naš ekološki otisak. Naša misija je da moda bude prijateljska prema planeti i njenim stanovnicima, promovišući održivost i odgovornu potrošnju kroz inovativni dizajn i ekološke materijale. Koristimo pakovanja od recikliranog papira sa sjemenkama biljaka, čime nastojimo probuditi svijest o važnosti očuvanja životne sredine. Magbago poduzima nekoliko konkretnih mjera kako bi osigurao održivost svojih proizvoda:

1. Korištenje održivih materijala: Naša odjeća je izrađena od inovativnih tkanina dobivenih iz biljnih i prehrambenih otpadaka, kao što su kora narandže, banana, lotus, mlijeko i konoplja. Ovi materijali su ekološki prihvatljivi i smanjuju potrebu za konvencionalnim, štetnim tkaninama.
2. Ekološki prihvatljiva pakovanja: Koristimo pakovanja od recikliranog papira sa sjemenkama biljaka. Nakon upotrebe, pakovanja se mogu posaditi, čime potičemo rast biljaka i dodatno doprinosimo očuvanju životne sredine.
3. Dizajn kapsulnih kolekcija: Naše kapsulne kolekcije omogućavaju da svaki komad odjeće bude lako kombinovan s drugim komadima, kao i s odjećom koju kupci već posjeduju. Ovaj pristup smanjuje potrebu za prekomjernom kupovinom i potiče održivost kroz manje, pažljivo odabrane garderobe.
4. Minimizacija otpada: Pri dizajniranju i proizvodnji naše odjeće nastojimo minimizirati otpad kroz efikasno korištenje materijala i pažljivo planiranje proizvodnih procesa.
5. Eliminacija plastike: Trudimo se da izbacimo plastiku iz naše upotrebe. Umjesto plastičnih dugmadi, koristimo dugmad izrađena od ljuske jajeta, što dodatno smanjuje naš ekološki otisak.
6. Umjesto standardnih etiketa, koristimo NFC čipove koji omogućavaju našim kupcima da dobiju znatno više informacija o samom proizvodu, uključujući porijeklo materijala, postupak proizvodnje i upute za održavanje.

Ove mjere pokazuju našu posvećenost održivosti i zaštiti životne sredine, dok istovremeno pružamo moderne i udobne modne opcije za naše kupce. U proizvodnji koristimo niz inovativnih i održivih materijala koji se savršeno uklapaju u principe cirkularne ekonomije. Naši materijali uključuju:

1. Kora narandže (orange peel fiber): Izrađena od nusproizvoda industrije sokova, ova tkanina koristi otpadne materijale koji bi inače završili na deponijama.
2. Banana vlakna: Dobijena iz stabljika banana koje se obično bacaju nakon berbe plodova.
3. Lotus vlakna: Ekološki prihvatljiv materijal dobijen iz stabljika lotusa, koji je biorazgradiv i zahtijeva minimalnu obradu.
4. Mlijeko vlakna: Proizvedena od kazeina iz mlijeka koje nije pogodno za ljudsku upotrebu, pretvarajući prehrambeni otpad u održivu tkaninu.
5. Konoplja: Brzorastuća biljka koja zahtijeva malo vode i pesticida, čineći je izuzetno održivom.

Ovi materijali su ekološki prihvatljivi jer se dobijaju iz biljnih i prehrambenih otpadaka, čime se smanjuje potreba za upotrebom novih resursa i minimizira količina otpada. Na ovaj način, naš brend Magbago podržava cirkularnu ekonomiju kroz smanjenje otpada, ponovnu upotrebu resursa i stvaranje održivih proizvoda koji su blagi prema koži i planeti. Dodatno, koristimo i dugmad od otpada ljuske jajeta, što je još jedan primjer upotrebe recikliranih materijala u našoj proizvodnji. Ovi materijali se uklapaju u principe cirkularne ekonomije jer se recikliraju i koriste kao sirovina za stvaranje novih proizvoda, umjesto da završe na deponiji ili u prirodi kao otpad. Evo kako se naša poslovna praksa razlikuje od tradicionalnih modela poslovanja u pogledu održivosti:

1. Upotreba održivih materijala: Tradicionalni modeli poslovanja često koriste konvencionalne materijale poput pamuka i poliestera koji mogu biti štetni po okoliš i zahtijevaju velike količine resursa za proizvodnju. Nasuprot tome, mi koristimo inovativne materijale poput kore narandže, banana i lotusa koji su ekološki prihvatljivi i smanjuju potrebu za korištenjem novih resursa.
2. Reciklirana ambalaža: Dok tradicionalne kompanije često koriste plastičnu ambalažu koja zagađuje okoliš, mi koristimo ambalažu od recikliranog papira i sjemenki biljaka koja se može kompostirati ili ponovno koristiti, smanjujući količinu otpada koji završava na deponijama.
3. Inovativni dizajn proizvoda: Umjesto da se fokusiramo samo na estetiku, mi razvijamo proizvode s održivim dizajnom koji su funkcionalni, dugotrajni i izrađeni od materijala koji su prijateljski prema okolišu. Ovo je suprotno tradicionalnom pristupu brzoj modi koji često dovodi do stvaranja nepotrebnog otpada i prekomjerne potrošnje resursa.
4. Transparentnost i edukacija potrošača: Mi se trudimo da budemo transparentni u vezi s našim proizvodnim procesom i materijalima koje koristimo, pružajući potrošačima detaljne informacije o našim proizvodima putem NFC čipova. Ovo omogućava potrošačima da donose informirane odluke i podržavaju održive prakse.
5. Podsticanje održivog načina života: Kroz našu poslovnu praksu, mi ne samo da nudimo održive proizvode, već i promovišemo održivi način života i svijest o zaštiti okoliša među našim potrošačima i zajednicom.

Kroz ove prakse, mi se razlikujemo od tradicionalnih modela poslovanja tako što postavljamo održivost u srce našeg poslovanja i djelujemo kao agenti pozitivne promjene u modnoj industriji. Proces stvaranja naših proizvoda započinje pažljivim dizajniranjem i planiranjem kolekcije, pri čemu je održivost u srcu svega što radimo. Nakon što definiramo koncept i estetiku, pažljivo biramo materijale koji će se koristiti u proizvodnji. Umjesto konvencionalnih tkanina, mi koristimo inovativne materijale poput kore narandže, banana, lotusa, mlijeka i konoplje,soje, aloe, ruže…. Ovi materijali su ekološki prihvatljivi jer se dobijaju iz otpadnih ili nusproizvoda industrije, smanjujući tako potrebu za korištenjem novih resursa. Kada su materijali odabrani, prelazimo na proces proizvodnje. Naši komadi odjeće proizvode se u malim količinama vodeći računa o zero waste principima. Ovo uključuje korištenje energetski efikasnih procesa, minimiziranje otpada i korištenje ekološki prihvatljivih materijala za pakiranje. Nakon što su komadi proizvedeni, pakiramo ih u ambalažu od recikliranog papira sa sjemenkama biljaka. Ova ambalaža ne samo da štiti proizvode tokom dostave, već i dodaje dodatnu vrijednost jer omogućava našim kupcima da posade svoje biljke i doprinesu očuvanju prirode. Kroz našu komunikaciju s kupcima, trudimo se podići svijest o održivosti i pružiti detaljne informacije o našim proizvodima i procesima. Na taj način, ne samo da nudimo modnu odjeću, već i promovišemo održiv način života i podržavamo zaštitu okoliša. Suočavamo se s nizom izazova u održavanju našeg cirkularnog modela poslovanja. Nabavka održivih materijala je složen proces koji zahtijeva pronalaženje pouzdanih dobavljača i ulaganje dodatnih resursa. Također, edukacija potrošača o važnosti održivosti i cirkularne ekonomije zahtijeva dodatne napore i resurse. Balansiranje između održivosti i kvaliteta proizvoda također je izazov, jer je potrebno osigurati da naši proizvodi zadovoljavaju visoke standarde kvalitete. Otpornost na tržište je također poteškoća, s obzirom na prevalenciju brze mode i potrošačke kulture koja ne podržava održive prakse. Finansijski aspekt također predstavlja izazov, posebno nedostatak kapitala za ulaganje u istraživanje i razvoj novih materijala i tehnologija te proširenje na inostrana tržišta. Nedostatak finansijskih sredstava može ograničiti naše mogućnosti za rast i razvoj, što zahtijeva dodatne napore u pronalaženju investitora ili alternativnih izvora finansiranja. Da bismo prevazišli izazove cirkularnog poslovanja, primjenjujemo niz strategija. Saradnja s pouzdanim partnerima omogućava nam pristup održivim materijalima i proizvodnim praksama, dok kontinuirana edukacija kupaca o važnosti održivosti podržava naš poslovni model. Visoki standardi kvalitete i efikasno upravljanje resursima pomažu u minimiziranju otpada i troškova proizvodnje. Također, razmatramo različite izvore finansiranja kako bismo osigurali stabilnost i rast našeg poslovanja. Kroz ovaj proces, stičemo važne lekcije o prilagodljivosti, upornosti i dugoročnoj viziji, shvatajući da je održivost ključna za dugoročni uspjeh. Naš brend Magbago ima duboku posvećenost stvaranju pozitivnih promjena u zajednici i okolini, što se odražava u našim naporima i praksama. Kroz našu misiju održivog poslovanja, kontinuirano radimo na ostvarivanju pozitivnog uticaja na zajednicu i okolinu. Kroz našu posvećenost edukaciji i podizanju svijesti o važnosti održivosti i cirkularne ekonomije, koristimo različite kanale komunikacije i aktivnosti kako bismo informirali i osvijestili naše kupce. Naša web stranica i prisustvo na društvenim mrežama služe kao platforma za dijeljenje informacija o održivosti, cirkularnoj ekonomiji, našim praksama i proizvodima. Objavljujemo blogove video sadržaje i priče o našem brendu i održivim inicijativama. Učestvujemo na radionicama, panelima i događajima posvećenim temama održivosti i cirkularne ekonomije. Ovi događaji pružaju priliku za direktnu interakciju s kupcima i drugim aktrerima preduzetničkog ekosistemima za razmjenu ideja i diskusiju o važnim pitanjima vezanim za održivost. Naša korisnička podrška je otvorena za sva pitanja i razgovore o održivosti. Pristupačni smo za pružanje dodatnih informacija, savjeta i podrške našim kupcima u njihovom putovanju prema održivijem načinu života. Kroz ove različite aktivnosti i kanale komunikacije, nastojimo educirati i osnažiti naše kupce da postanu svjesni potrošači koji donose informirane odluke i podržavaju održive prakse. Naši ciljevi za budućnost u vezi s održivošću i razvojem našeg biznisa usmjereni su na kontinuirani napredak i pozitivan uticaj na okolinu i društvo. Planiramo nastaviti istraživati i koristiti još održivije materijale za naše proizvode, fokusirajući se na alternativne opcije koje smanjuju uticaj na okoliš i podržavaju cirkularnu ekonomiju. Naš cilj je kontinuirano smanjivati negativan uticaj na okolinu kroz efikasnije procese proizvodnje, minimalizaciju otpada i upotrebu obnovljivih izvora energije. Jedan od ključnih aspekata naše strategije je edukacija i osvještavanje kupaca o važnosti održivosti i cirkularne ekonomije. Planiramo nastaviti pružati informacije o našim praksama i proizvodima, potičući ih na svjesnije kupovine. Društveno odgovorno poslovanje ostaje srž Magbagovog poslovanja. Kroz ove ciljeve i napore, želimo biti lideri u održivom poslovanju i modnoj industriji, doprinositi pozitivnim promjenama za buduće generacije te osigurati dugoročni uspjeh našeg poslovanja i doprinos društvu. Razvoj cirkularne ekonomije u narednih 5 do 10 godina vidimo kao ključnu transformaciju u načinu na koji globalna ekonomija funkcioniše. Očekujemo značajan porast u prihvatanju i implementaciji cirkularnih principa širom industrija, što će dovesti do održivijih praksi, inovacija i ekonomskog rasta. Mislim da mali biznisi u Bosni I Hercegovini itekako imaju potencijala da se razvijaju u održive biznise i budu istinski pokretači ekonomskog razvoja naše države. Primjetan je rast svijesti među potrošačima o važnosti održivosti, što će dodatno potaknuti kompanije da se preorijentišu na cirkularne modele poslovanja. To će uključivati povećanu upotrebu recikliranih i obnovljivih materijala, dizajn proizvoda koji omogućava dugotrajnost, popravljivost i ponovnu upotrebu, kao i razvoj novih tehnologija za efikasno upravljanje resursima i otpadom, kao i impelentaciju Digitalnog pasoša proizvoda. Vlade i međunarodne organizacije također će igrati ključnu ulogu u ovom procesu, kroz donošenje politika i regulativa koje podržavaju cirkularnu ekonomiju. Subvencije, porezne olakšice i drugi poticaji za održive prakse pomoći će ubrzati ovu tranziciju. U obrazovnom sektoru, očekujemo integraciju cirkularne ekonomije na svim nivoima obrazovanja. To će pripremiti nove generacije stručnjaka koji će biti spremni da primijene cirkularne principe u svojim profesijama i svakodnevnom životu. Na globalnom nivou, razvoj cirkularne ekonomije doprinijet će smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju prirodnih resursa i stvaranju novih radnih mjesta u sektorima kao što su reciklaža, popravke i održivi dizajn. Kroz saradnju i inovacije, možemo očekivati da će cirkularna ekonomija postati standard, a ne izuzetak, što će dovesti do održivije i otpornije globalne ekonomije. Magbago se aktivno priprema za ove promjene, kontinuirano prilagođavajući svoje prakse i proizvode kako bi bili u skladu s principima cirkularne ekonomije i održivosti. Naš cilj je ne samo da pratimo ove trendove, već i da budemo lideri u njihovoj implementaciji, inspirirajući druge kompanije da slijede naš primjer. Preduzetnicima koji žele implementirati cirkularne i održive prakse u svom poslovanju bih savjetovala nekoliko ključnih koraka. Prije svega, bitno je započeti s jasno definisanom vizijom i posvećenošću održivosti. Održivost treba biti sastavni dio vaše poslovne strategije, a ne samo dodatak ili marketinški alat. Postavljanje jasnih ciljeva i mjera uspjeha kako bi mogli pratiti napredak i kontinuirano poboljšavati svoje prakse. Započnite s malim koracima. Promjene ne moraju biti ogromne i skupe odmah na početku. Identifikujte područja u svom poslovanju gdje možete najlakše implementirati održive prakse, kao što su smanjenje otpada, efikasnije korištenje resursa ili korištenje ekološki prihvatljivih materijala. Postepeno širite te prakse na druge dijelove poslovanja. Uložite u edukaciju i svijest. Informirajte sebe i svoj tim o principima cirkularne ekonomije i održivosti. Edukacija je ključna za promjenu mindseta i uspješnu implementaciju novih praksi. Saradnja i partnerstva su također važni. Povežite se s drugim kompanijama, organizacijama i stručnjacima u oblasti održivosti. Zajednički rad na projektima, razmjena ideja i najboljih praksi može ubrzati vašu tranziciju ka održivom poslovanju i donijeti nove inovacije. Transparentnost i komunikacija s kupcima su ključni. Otvoreno komunicirajte svoje ciljeve, napore i postignuća u održivosti. Informirajte svoje kupce o prednostima održivih proizvoda i praksi. Transparentnost gradi povjerenje i može privući svjesne potrošače koji cijene održivost. Budite spremni na izazove i prilagodbe. Implementacija cirkularnih i održivih praksi može biti zahtjevna, ali dugoročne koristi su ogromne. Budite fleksibilni i spremni prilagoditi svoje pristupe kako biste savladali prepreke na putu. 
 
 
Na kraju, budite inspiracija drugima. Dijelite svoje uspjehe i naučene lekcije s drugim preduzetnicima i zajednicom. Vaše iskustvo može motivisati druge da slijede vaš primjer i zajedno možemo stvoriti održiviju budućnost. Ovi koraci će vam pomoći da postanete lider u održivom poslovanju, doprinesete zaštiti okoliša i stvorite dugoročno održiv biznis koji ima pozitivan uticaj na društvo i planetu. Održavanje održivog načina života važno je i izvan poslovnog okvira. Evo kako ja lično doprinosim održivosti u svom svakodnevnom životu: Prije svega, trudim se smanjiti otpad tako što koristim višekratne proizvode umjesto jednokratnih. Nosim sa sobom višekratne torbe za kupovinu, koristim staklene posude za skladištenje hrane i izbjegavam plastične proizvode gdje god je to moguće. Što se tiče hrane, biram lokalne i organski uzgojene proizvode kada je to moguće. To ne samo da smanjuje moj ugljični otisak, već također podržava lokalne poljoprivrednike i ekonomiju. Pazim na potrošnju energije u svom domu. Koristim energetski efikasne uređaje, gasim svjetla i električne uređaje kada ih ne koristim, te pazim na optimalnu temperaturu u kući kako bih smanjila upotrebu grijanja i hlađenja. Kada je u pitanju transport, biram održive načine kretanja. Koristim bicikl za kraće udaljenosti, hodam ili koristim javni prijevoz umjesto automobila kad god je to moguće. Kupujem odjeću i proizvode od brendova koji praktikuju održivost i etičku proizvodnju. Također, trudim se smanjiti kupovinu nove odjeće i umjesto toga popravljam i ponovno koristim postojeće komade. Održiva moda je važan aspekt mog života, jer smanjuje uticaj tekstilne industrije na okoliš. Vjerujem da svaka mala promjena u svakodnevnim navikama može imati veliki uticaj na našu planetu. Postoji nekoliko baš dobrih knjiga, dokumentaraca i resursa koji mogu pružiti dublje razumijevanje cirkularne ekonomije i održivosti.

Knjige:

“Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things” – William McDonough i Michael Braungart. Ova knjiga istražuje koncept cirkularne ekonomije i nudi viziju dizajna koji je inspiriran prirodom, gdje nema otpada jer se svi materijali mogu reciklirati ili kompostirati. Sljedeća je “The Upcycle: Beyond Sustainability – Designing for Abundance” – William McDonough i Michael Braungart. Nastavak knjige “Cradle to Cradle”, koja proširuje ideje o tome kako možemo redizajnirati našu industriju i ekonomiju za održivu budućnost. “Waste to Wealth: The Circular Economy Advantage” – Peter Lacy i Jakob Rutqvist. Ova knjiga objašnjava kako cirkularna ekonomija može stvoriti ekonomske prilike i konkurentske prednosti za preduzeća.

Dokumentarci:

1. “The True Cost” (2015)
   Dokumentarac koji istražuje uticaj modne industrije na ljude i planetu, naglašavajući potrebu za održivijom proizvodnjom i potrošnjom.
 
2. “A Plastic Ocean” (2016)
   Ovaj film otkriva istinu o zagađenju plastikom u oceanima i njegovom uticaju na okoliš i ljudsko zdravlje.
 
 Online Resursi:

1. Ellen MacArthur Foundation (www.ellenmacarthurfoundation.org)
   Web stranica ove fondacije je bogat izvor informacija o cirkularnoj ekonomiji, uključujući izvještaje, studije slučaja i obrazovne materijale.
 
2. Circular Economy Club (www.circulareconomyclub.com)
   Mreža profesionalaca i organizacija posvećenih promicanju cirkularne ekonomije. Nude resurse, događaje i prilike za umrežavanje.
 
 Kursovi i Edukativne Platforme:
1. Coursera – “Circular Economy: An Introduction” kurs koji nudi pregled osnovnih principa cirkularne ekonomije.
2. EdX – Kursovi o održivosti i cirkularnoj ekonomiji dostupni na platformi edX, često u partnerstvu s prestižnim univerzitetima.
 
Ovo su neki od resursa pružaju sveobuhvatan uvod i dublje razumijevanje cirkularne ekonomije i održivosti, te mogu biti inspirativni i edukativni za svakoga tko želi saznati više o ovoj važnoj temi.

ABOUT IDEA

“Improved Employability through circular economy education for Adults” (IDEA) is a 24 months Cooperation partnership aimed at promoting Circular Economy and Sustainability among unemployed adults, by fostering a greater interaction between the European Green Deal and the EU Gender Equality Strategy 2020-2025. In the 24 months of cooperation, IDEA Consortium will implement:
 
– 3 Transnational project meetings
– 1 JSTE aimed at:
a) providing comprehensive joint learning and exchange between the participants on tools and methodologies to foster Circular Economy and sustainability through art, craft and NFE methodologies
b) testing the Training Format produced in R1
c) lay the foundation for the co-creation of the activities to be included in the R2 and tested in the local phase
– Local workshops involving participants in the C1 as trainers and unemployed adults, to test the activities to be included in the R2 and lay the foundation for the co-creation of the video-tutorials to be included in R3.
Who is BRAVO? Watch a video below and enjoy <3

On the video below you can hear very useful information for this mobility.

Choose language »
Skip to content