BRAVO BiH

Dragon Dreaming metoda je jedinstven pristup upravljanju projektima koji kombinuje mudrost, modernu nauku i holističke principe. Dizajniran je da osnaži zajednice, organizacije i pojedince da kreiraju održive i smislene projekte koji će koristiti svima koji su uključeni. BRAVO je ovoga puta odlučio da zajedno sa mladima u Zenici, Bosna i Hercegovina, održi radionicu Dragon Dreaming metode.

 

Radionici je prisustvovalo 35 učesnika različitih interesovanja, i to iz više srednjih škola i fakulteta Zenice. Fasilitatorica je bila naša članica Nedžma Salkić, koja je učila o navedenoj metodi na trening kursu održanom u januaru ove godine a unutar projekta „DREAM AFTER COVID“.

 

Radionica je započela upoznavanjem sa Dragon Dream metodom i njenim osnovnim konceptima, kao što su četiri faze projektnog ciklusa: sanjati, planirati, raditi i slaviti. Učesnici su naučili kako primijeniti ove principe na vlastite projekte i kako sarađivati s drugima kako bi postigli svoje ciljeve.

Radionica je također uključivala nekoliko vježbi, kao što su pripovijedanje, vizioniranje i aktivnosti izgradnje tima. Ove vježbe su pomogle učesnicima da se povežu jedni s drugima, da razjasne svoju viziju i vrijednosti, te da istraže svoj kreativni potencijal.

 

 

Jedan od vrhunaca radionice bila je sesija dizajna projekta, gdje su učesnici radili u malim grupama kako bi razvili vlastite projekte Dragon Dreaming. Razmišljali su o idejama, identifikovali svoje resurse i ograničenja i kreirali plan projekta koji je uključivao jasne ciljeve, ciljeve i ishode.

 

Radionica Dragon Dreaming metode u Zenici postigla je veliki uspjeh, a učesnici su izrazili zahvalnost na prilici da uče i rastu zajedno. Osjećali su se inspiriranim i osnaženim da primjenjuju metodu na svoje projekte i stvaraju pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Uskoro vam pišemo o novim radionicama koje održavamo. Dovoljno je da nas pratite, družite se sa nama i tako pišete divne priče Bosne i Hercegovine.

Više o DREAM AFTER COVID projektu

Naš projekat ima za cilj podsticanje preduzetništva među mladima u post-COVID društvu analizom uticaja COVID-19 na preduzetništvo u Španiji i Italiji, kao i pre-COVID preduzetničkog ekosistema u Egiptu. Pandemija COVID-19 je pogoršala situaciju za preduzetnike, posebno za one koji su nedavno osnovani ili mali. Preduzetnici planiraju preusmjeriti svoj poslovni model i traže mjere podrške za stvaranje poslovanja i obuku u novim tehnologijama. Međutim, postoji značajan rodni jaz u preduzetništvu, pri čemu je ukupna rana poduzetnička aktivnost žena (TEA) u Italiji oko polovine vrijednosti muškaraca.

 

Naš projekat će se fokusirati na stvaranje nove normalnosti generiranjem suradničke i otvorene inovacije unutar okvira društvene inovacije. Analizirat ćemo podatke prikupljene od strane Globalnog monitora preduzetništva (GEM) kako bi razumjeli uticaj COVID-19 na preduzetničku aktivnost, posebno na pad osnivanja novih firmi zbog lockdowna. Također ćemo istražiti faktore koji objašnjavaju razliku između želje za započinjanjem preduzetničke karijere i stvarnog uključivanja u pokretanje novih poslova, kao što su strah od neuspjeha i niska samoprocjena sposobnosti za pokretanje i vođenje posla.

 

Također ćemo istražiti pre-COVID preduzetnički ekosistem u Egiptu i brzo rastući preduzetnički ekosistem u MENA regionu. Identificirat ćemo pokretačke sile ovog procvata, kao što su visoke stope nezaposlenosti i nedostatak zanimljivih poslova koji guraju više mladih da započnu svoje inicijative.

 

Naš projekat će pružiti preporuke politike i programe obuke za podršku preduzetnicima u post-COVID društvu, posebno onima koji se najbolje uklapaju u novu normalnost s većim društvenim utjecajem. Fokusirat ćemo se na razvoj infrastrukture i obuke u novim tehnologijama kako bi se odgovorilo na izazove i prilike koje proizlaze iz nove ekonomske stvarnosti. Na kraju, adresirat ćemo rodni jaz u preduzetništvu investiranjem u preduzetničko obrazovanje na svim razinama, posebno za žene.

Choose language »
Skip to content