BRAVO BiH

Naziv projekta: “Fashioration”

 

Datum projekta: 01.02.2023. – 03.02.2023.

 

Organizator: “BRAVO”

 

Mjesto: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

Uzrast učesnika: 16+

 

Broj učesnika: 30

 

Radni jezik: bosanski

 

Rok za prijavu: 28.01.2023.

Ovaj projekat je podržan i sufinansiran od strane Erasmus+ programa. To znači da će vam putni troškovi, smještaj i hrana biti u potpunosti pokriveni ako budete odabrani za projekat. Podrška Europske komisije izradi ove publikacije ne predstavlja odobravanje sadržaja koji odražavaju stavove samo autora, a Komisija ili EACEA se mogu smatrati odgovornim za bilo kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

 

CILJ PROJEKTA

Projekat je fokusiran na poseban kulturni izraz zemalja učesnica, koji je vezan za modu i posebne načine izrade odeće zasnovane na lokalnoj tradiciji (kako u pogledu dizajna, tako i u pogledu upotrebljenih materijala itd.). Ovo tradicionalno znanje dio je nematerijalne kulturne baštine jer je jedan od najautentičnijih načina kulturnog izražavanja lokalnih zajednica. Istovremeno, odjeća koja se koristi inspirirana nacionalnim kulturnim nasljeđem je materijalna roba koja se može prodati (unutar i izvan zemlje) i ostvariti prihod za lokalne zajednice.

 

Projekat ima za cilj unapređenje zapošljivosti i preduzetništva mladih ljudi. Njegov glavni cilj je razvijanje vještina kod mladih ljudi, kako bi mogli vrednovati elemente kulturne tradicije svoje zemlje u odnosu na modu i biti sposobni da rade u ovoj industriji.

 

Projekt FASHIORATION ima za cilj spojiti različite kulture u pogledu mode i kostimografskih navika te osposobiti mlade dizajnere i mlade ljude koji su zainteresirani za rad u modnom sektoru kako se mogu osloniti na svoju nacionalnu tradiciju, kreativno raditi na njoj i pružiti nove savremene kreacije društvu u cjelini, koje će nositi karakteristike njihove tradicije.

 

Projekat FASHIORATION takođe ima za cilj kultivaciju terena za stvaranje sinergije na transnacionalnom nivou ne samo između učesnika iz partnerskih zemalja, već i šire. FASHIORATION će osloboditi kreativne snage.

 

Projekt FASHIORATION će osposobiti i otvoriti nove kreativne horizonte za mlade kreatore u cijelom lancu proizvodnje kostima i mode. Predstavit će se inspirativne tehnike, dizajn, konstrukcija, tkanje i bojenje koje imaju svoje korijene u tradiciji i povijesti naroda. Na taj način će mladi stvaraoci svoju pažnju usmjeriti upravo na svoje korijene.

 

VIŠE O NACIONALNOM TRENINGU

Na trodnevnoj radionici koja će se održati u Sarajevu, imat ćete priliku posjetiti Zemaljski muzej, čiji će obilazak biti inspiracija za rad na skici kao jednom od naših finalnih proizvoda. Osim toga, radit ćete na kreativnom modnom dizajnu inspiriranom bogatom kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine, nakon čega će u ljeto 2023. godine biti organizirana modna revija u Sarajevu, a 5 najboljih će biti izabrano za završni Fashion Gala u Atini (Grčka) u septembru 2023. godine. 01.02. će biti dan dolaska i početak aktivnosti, a 03.02. je dan odlaska.

PROFIL UČESNIKA/CA

 • Učesnici moraju biti stariji od 16 godina.
 • Učesnici moraju pohađati sve aktivnosti kursa obuke i aktivno učestvovati u njima.
 • Učesnici ne moraju imati znanje i iskustvo sa modom, već samo motivaciju da nauče.

PROFIL UČESNIKA/CA

 • Smještaj i hrana će biti osigurani u BM International hotelima, Austria&Bosnia ili Hotelu Terme (tbd), Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
 • Učesnici će imati 3 obroka dnevno i 2 kafe pauze.
 • Za one učesnike koji će autobusom doći do Sarajeva, najbolja opcija je tramvajem broj 4, koji ide prema Ilidži. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 1,80 KM (što odgovara 0,95 €).

 

OGRANIČENJE PUTOVANJA I TROŠKOVA

30€ po učesniku

 

Kako se prijaviti?

 • Kliknite ovdje da otvorite BRAVO – Prijavni formular
 • Popunite BRAVO-PRIJAVNI OBRAZAC sa naslovom na engleskom jeziku kao “naziv projekta za koji se prijavljujete” do 23:59 na dan roka.
 • Rok za prijavu: 28.01.2023.
 • Rezultati selekcije: 30.01.2023.
 • KOTIZACIJA: NEMA KOTIZACIJE
 • Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na: office@bravo-bih.com

 

 

Choose language »
Skip to content