BRAVO BiH

Vjerujemo da do sada znate za PROJEKAT „DREAM AFTER COVID“ koji ima ulogu u oblikovanju post-COVID društva. Glavni cilj jeste promocija poduzetništva među mladima, one snage za koju vjerujemo da može pokrenuti pozitivne transformacije.

 

Pored zanimljivih radionica koje smo održali sa mladima Bosne i Hercegovine i predstojećeg trening kursa koji će se održati u Španiji, sa zadovoljstvom vam predstavljamo i prvo izdanje projektnog newslettera.

 

Newsletterom su predstavljena najnovija dešavanja, uspješne priče i uvidi šta je to do sada urađeno u skolu projekta a šta tek da očekujete. Ostanite sa nama, ostanite inspirirani i sanjajmo zajedno nakon COVID-a!

Link za newsletter:

Šta je to “DREAM AFTER COVID” projekat?

Naš projekat ima za cilj podsticanje preduzetništva među mladima u post-COVID društvu analizom uticaja COVID-19 na preduzetništvo u Španiji i Italiji, kao i pre-COVID preduzetničkog ekosistema u Egiptu.

 

Pandemija COVID-19 je pogoršala situaciju za preduzetnike, posebno za one koji su nedavno osnovani ili mali. Preduzetnici planiraju preusmjeriti svoj poslovni model i traže mjere podrške za stvaranje poslovanja i obuku u novim tehnologijama. Međutim, postoji značajan rodni jaz u preduzetništvu, pri čemu je ukupna rana poduzetnička aktivnost žena (TEA) u Italiji oko polovine vrijednosti muškaraca. Naš projekat će se fokusirati na stvaranje nove normalnosti generiranjem suradničke i otvorene inovacije unutar okvira društvene inovacije.

 

Analizirat ćemo podatke prikupljene od strane Globalnog monitora preduzetništva (GEM) kako bi razumjeli uticaj COVID-19 na preduzetničku aktivnost, posebno na pad osnivanja novih firmi zbog lockdowna. Također ćemo istražiti faktore koji objašnjavaju razliku između želje za započinjanjem preduzetničke karijere i stvarnog uključivanja u pokretanje novih poslova, kao što su strah od neuspjeha i niska samoprocjena sposobnosti za pokretanje i vođenje posla.

 

Također ćemo istražiti pre-COVID preduzetnički ekosistem u Egiptu i brzo rastući preduzetnički ekosistem u MENA regionu. Identificirat ćemo pokretačke sile ovog procvata, kao što su visoke stope nezaposlenosti i nedostatak zanimljivih poslova koji guraju više mladih da započnu svoje inicijative. Naš projekat će pružiti preporuke politike i programe obuke za podršku preduzetnicima u post-COVID društvu, posebno onima koji se najbolje uklapaju u novu normalnost s većim društvenim utjecajem. Fokusirat ćemo se na razvoj infrastrukture i obuke u novim tehnologijama kako bi se odgovorilo na izazove i prilike koje proizlaze iz nove ekonomske stvarnosti. Na kraju, adresirat ćemo rodni jaz u preduzetništvu investiranjem u preduzetničko obrazovanje na svim razinama, posebno za žene.

Choose language »
Skip to content