BRAVO BiH

Leon Krajinović

Zdravo svima.  Moje ime je Leon Krajinović i imam 19 godina. Dolazim iz jednog malog gradića u Bosni Hercegovini koji se zove Kiseljak i vjerojatno da nije bilo Kralja Ismaila i Erasmus plusa ja bih ostao samo seljak.

Moja priča u Erasmus + počinje prije nekih godinu dana, kad sam upoznao Ismaila na jednom drugom projektu i kada mi je čovjek objasnio da postoji toliko prilika za mene i sve druge mlade koji žele raditi na sebi i naravno putovati. Bio sam skeptičan u početku, ma čuj ba da ti plate sve troškove a uz to ti još guzica vidi puta. Pa kud ćeš bolje. 😀 De ti meni reci kako to, šta treba…

I tako je Leon shvatio da Španjolska, Turska, Švedska, Albanija nisu tako daleko i da postoji mogućnost da se vrlo lako ode, a uz to upoznaš novu kulturu, nove ljude, probaš nova jela, naučiš neke nove riječi, jednostavno doživiš nešto posebno.

Moje prvo Erasmus + putovanje nikada neću zaboraviti, ne samo zato što je to bila Švedska, ne zato što sam upoznao predivne ljude i novu kulturu, ne samo zbog toga što su mi troškovi bili refundirani nego zato što sam za to putovanje saznao bukvalno 2 dana prije, kada mi je Ismail rekao da je jedna cura odustala i da je mene izabrao kao jednog od 2 predstavnika Bosne i Hercegovine na projektu „Peace way for youth“ u Stockholmu.  Taj trenutak ću dugo pamtiti a naravno i moji roditelji kada sam im rekao da letim za Stockholm prekosutra. Bye bye Kiseljak. Stockholm here I come.

Prvi put u avionu i prvi Erasmus + projekat. Mučnina, uzbuđenje, nervoza, sreća, strah, veselje. Hiljadu emocija se vrtjelo u meni ali jedna najviše a bila je to zahvalnost. Zahvalnost ne samo Ismailu, nego i svim ljudima koji rade te projekte, kojima je stalo da se mladi educiraju i napreduju. Ljudima koj svijet žele učiniti boljim mjestom za življenjem.

I tako Leon sleti u Stockholm. Predivan grad, a takvi i ljudi. Ne tako hladni kao što sam mislio. Jedan stereotip manje. Hura.

Na projektu je sudjelovalo 8 zemalja : Švedska, Gruzija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Ukrajina, Rusija i Turska. Toliko pozitivne energije, novih iskustava, 1000 predrasuda manje, i naravno Švedske fike. 😀  Iako je sama tema projekta bila mir za mlade, na projektu sam naučio mnogo drugih stvari poput: tradicionalnih turskih i romskih plesova, novih riječi na švedskom, ruskom i litvanijskom, kritičkom mišljenju, paralizi sna i izbjegličkoj situaciji.

Ovaj prvi Erasmusov projekat ću dugo pamtiti kao prelijepu i nezaboravnu uspomenu, gdje sam stekao prijatelje širom Europe, upoznao nove kulture, precrtao mnoge predrasude i stereotipe i naravno gdje sam shvatio da život izvan Kiseljaka i Bosne i Hercegovine postoji i da stvari koje nam roditeljii i drušvo nameće nisu uvijek (gotovo nikad) ispravne.

Također shvatio sam još jednu bitnu stvar a to je –

„Erasmus + iskustva su jedne zasebne slagalice koje svatko slaže na svoj način i koje su uvijek ali baš uvijek unikatne i neprocjenjive. „

Choose language »