BRAVO BiH

Mladi dizajneri okupili su se u Sarajevu  u okviru BRAVO  projekta “Fashioration” na trodnevnom trening kursu koji se održao između 01.02. i 03.02.2023.  kako bi dodatno razvili svoje vještine i proširili znanje o bosanskohercegovačkoj tradiciji i kulturnoj nematerijalnoj baštini.

 

Projekat je fokusiran na poseban kulturni izraz zemalja učesnica, koji je vezan za modu i posebne načine izrade odeće zasnovane na lokalnoj tradiciji (kako u pogledu dizajna, tako i u pogledu upotrebljenih materijala itd.). Ovo tradicionalno znanje dio je nematerijalne kulturne baštine jer je jedan od najautentičnijih načina kulturnog izražavanja lokalnih zajednica. Istovremeno, odjeća koja se koristi inspirirana nacionalnim kulturnim nasljeđem je materijalna roba koja se može prodati (unutar i izvan zemlje) i ostvariti prihod za lokalne zajednice.

 

 Projekat ima za cilj unapređenje zapošljivosti i preduzetništva mladih ljudi. Njegov glavni cilj je razvijanje vještina kod mladih ljudi, kako bi mogli vrednovati elemente kulturne tradicije svoje zemlje u odnosu na modu i biti sposobni da rade u ovoj industriji.

 

Projekt FASHIORATION ima za cilj spojiti različite kulture u pogledu mode i kostimografskih navika te osposobiti mlade dizajnere i mlade ljude koji su zainteresirani za rad u modnom sektoru kako se mogu osloniti na svoju nacionalnu tradiciju, kreativno raditi na njoj i pružiti nove savremene kreacije društvu u cjelini, koje će nositi karakteristike njihove tradicije.

 

 Projekat FASHIORATION takođe ima za cilj kultivaciju terena za stvaranje sinergije na transnacionalnom nivou ne samo između učesnika iz partnerskih zemalja, već i šire. FASHIORATION će osloboditi kreativne snage.

 

 Projekt FASHIORATION će osposobiti i otvoriti nove kreativne horizonte za mlade kreatore u cijelom lancu proizvodnje kostima i mode. Predstavit će se inspirativne tehnike, dizajn, konstrukcija, tkanje i bojenje koje imaju svoje korijene u tradiciji i povijesti naroda. Na taj način će mladi stvaraoci svoju pažnju usmjeriti upravo na svoje korijene.

 

Trening kurs je započeo sa obilaskom Vijećnice i Zemaljskog muzeja, gdje su učesnici imali priliku vidjeti motive koji predstavljaju bogatu kulturnu baštinu Bosne I Hercegovine.  Posjeta Zemaljskom muzeju kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija Sarajeva ali i Bosne i Hercegovine pružila je učesnicima priliku da zavire u prošlost kojom ce oživjeti svoje iduće kreacije.

 

Već drugog dana, započeta je realizacija izrade osmišljenih kreacija uz odgovarajuće mentorstvo. Sama izrada uzorka je bila najzahtjevniji dio jer je iziskivala potpuni  izraz autentičnosti svakog od učesnika. Također se održao niz aktivnosti koje su se odvijale u cilju zbližavanja učesnika i stvaranje novih poznanstava.

 

Previous slide
Next slide

Nagrada za one najvrjednije biti će putovanje u Atinu na Fashion Gala Event u septembru gdje ce prezentovati Bosnu i Hercegovinu i gdje će upotpuniti iskustvo.

 

Choose language »
Skip to content