BRAVO BiH

Sinoć je u hotelu Austria & Bosna u Sarajevu zaiskrila modna scena dok su se svjetla i raskošna elegancija spojili u jedinstvenom događaju – Fashion Gala, organiziranom u sklopu Erasmus+ projekta Fashioration. Ova nezaboravna večer bila je posvećena modi i kreativnosti, donoseći u središte pažnje tri inspirativne govornice: Tamaru Teodorović, Merjem Novalić i Juliet Walker.
 
Sve tri govornice, Tamara Teodorović, Merjem Novalić i Juliet Walker, istaknute su kao neke od najsjajnijih učesnica Fashioration treninga. Njihova izvanredna stručnost i kreativnost odveli su ih na vrhunac te su bile odabrane kao predstavnice da podijele svoje iskustvo i kreacije s publikom.
 
Kroz svoje govore, ove talentirane kreatorice podijelile su svoje putovanje, izazove i viziju koja stoji iza njihovih kreacija. Tamara je istaknula važnost inovacije u modi – ekoloških i veganskih odjevnih predmeta, dok je Merjem pričala o spoju tradicionalnog i modernog u dizajnu. Juliet je osvijetlila važnost održivosti u kazandžijskom zanatu te pričala o spoju modernog sa tradicionalnim. 
 

Osim glamura i estetike, govornice su naglasile kako moda nije samo odjeća, već i ogledalo kulture i identiteta. Kroz svoje kreacije, ove umjetnice su prenosile priče, tradiciju te su istaknule važnost očuvanja naslijeđa u modernom svijetu mode. Ove govornice su odgovarale na mnogobrojna pitanja od publike te pobliže objasnile sam značaj mode i modnih dodataka kako za ekologiju, tako i za osobni način izražavanja.
 
Fashion Gala je predstavio ne samo vrhunsku modnu umjetnost već i potaknuo razmišljanje o budućnosti mode u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj, osim što je bio prilika za divljenje prema estetici, predstavljao je platformu za dijeljenje ideja, poticanje inovacija i jačanje veza unutar modne zajednice. 

Previous slide
Next slide

Više o projektu Fashioration


Projekat je fokusiran na poseban kulturni izraz zemalja učesnica, koji je vezan za modu i posebne načine izrade odeće zasnovane na lokalnoj tradiciji (kako u pogledu dizajna, tako i u pogledu upotrebljenih materijala itd.).
 
Ovo tradicionalno znanje dio je nematerijalne kulturne baštine jer je jedan od najautentičnijih načina kulturnog izražavanja lokalnih zajednica. Istovremeno, odjeća koja se koristi inspirirana nacionalnim kulturnim nasljeđem je materijalna roba koja se može prodati (unutar i izvan zemlje) i ostvariti prihod za lokalne zajednice. Projekat ima za cilj unapređenje zapošljivosti i preduzetništva mladih ljudi.
 
Njegov glavni cilj je razvijanje vještina kod mladih ljudi, kako bi mogli vrednovati elemente kulturne tradicije svoje zemlje u odnosu na modu i biti sposobni da rade u ovoj industriji. FASHIORATION ima za cilj spojiti različite kulture u pogledu mode i kostimografskih navika te osposobiti mlade dizajnere i mlade ljude koji su zainteresirani za rad u modnom sektoru kako se mogu osloniti na svoju nacionalnu tradiciju, kreativno raditi na njoj i pružiti nove savremene kreacije društvu u cjelini, koje će nositi karakteristike njihove tradicije.
 
Projekat FASHIORATION takođe ima za cilj kultivaciju terena za stvaranje sinergije na transnacionalnom nivou ne samo između učesnika iz partnerskih zemalja, već i šire. FASHIORATION će osloboditi kreativne snage. On će osposobiti i otvoriti nove kreativne horizonte za mlade kreatore u cijelom lancu proizvodnje kostima i mode.
 
Predstavit će se inspirativne tehnike, dizajn, konstrukcija, tkanje i bojenje koje imaju svoje korijene u tradiciji i povijesti naroda. Na taj način će mladi stvaraoci svoju pažnju usmjeriti upravo na svoje korijene.

More about BRAVO you can see on our video below: 

Choose language »
Skip to content