BRAVO BiH

U našem BRAVO uredu, 28. septembra smo održali Info dan za Erasmus+ i ESC program. Događaju su prisustvovali mladi ljudi iz Sarajeva koji su bili zainteresirani za prijavljivanje na projekte. Ezana Ćeman je vodila diskusiju o tome šta je to Erasmus+, kako se prijaviti na BRAVO projekte, šta je Salto Youth i kako iskoristiti prilike preko BRAVO-a. O svojim iskustvima pričali su i volonter iz Portugala Sergio Budinho kao i članica Džejlana Čaušević.

 

Kao kontakt tačka za Erasmus+ i ESC programe za Bosnu i Hercegovinu, mjesečno organizujemo ovakve događaje i okupljamo sve zainteresirane kako bi se uključili u neformalne razgovore i dobili širok spektar informacija o procesu registracija za Erasmus+ i ESC program te odgovore na pitanja kao što su – šta znači učestvovati u navedenim programima, kako tražiti partnere ili odabrati pravo polje rada, itd.

Postoji više mogućnosti za bosanskohercegovačke mlade da se uključe, a mi smo podijelili najbolje resurse koje možete iskoristiti na vašem putu samorastanja kroz europske mobilnosti. Otvorene pozive za mogućnosti možete pronaći na našoj web stranici svaki dan i možete koristiti druge resurse kao što je web stranica SALTO da pronađete dodatne mogućnosti.

 

Tokom ovog info dana, svi učesnici su imali priliku da postavljaju pitanja, a svako postavljeno pitanje odnosilo se na putovanja, kako se prijaviti da budete učesnik na projektu, te savjete i trikove kako do uspješne prijave. Kao i uvijek kao kontakt osoba za Bosnu i Hercegovinu, tu smo da odgovorimo na sva pitanja koja imate u vezi sa Erasmus+ i ESC programima. Ostanite sa nama za naš sljedeći info dan koji dolazi u grad u vašoj blizini!

ŠTA JE TO ERASMUS+ PROGRAM?

Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mladinske i sportne aktivnosti koji je lansiran 2014. godine. Cilj ovog programa je podrška razmjeni znanja i iskustva između zemalja članica Evropske unije, kao i podrška razvoju kompetencija i kvaliteta u obrazovanju, osposobljavanju, mladinskom radu i sportu. Program se odnosi na sve nivoe obrazovanja, od predškolske do postdiplomske, i omogućava mobilnost studenata, nastavnika, stručnjaka i mladih.

 

Erasmus+ program podržava različite vrste mobilnosti, uključujući studijske boravke, praktična iskustva, volontiranje, edukacije i projekte saradnje. Program također podržava projekte koji se fokusiraju na reformu obrazovnog sistema i unapređenje kvaliteta obrazovanja.

 

Od početka programa, Erasmus+ je podržao više od 9 miliona mobilnosti studenata, nastavnika i stručnjaka, kao i više od 200.000 projekata saradnje. Program je također podržao razvoj kompetencija i kvaliteta u obrazovanju, osposobljavanju, omladinskom radu i sportu u mnogim zemljama partnerima.

 

U izradi politika za obrazovanje i osposobljavanje, program Erasmus+ također podržava zemlje partnerice u procesu reforme sistema i poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Cilj je unaprijediti kompetencije i kvalitetu obrazovanja i osposobljavanja i time doprinijeti razvoju zemalja partnerica, te povećati njihove šanse za integraciju u EU.

Ukupan budžet za program Erasmus+ je bio 14,7 milijardi € za period 2014-2020, dok je za period od 2021 – 2027 godine povećan gotovo za duplo, i on iznosi 26,6 milijardi €.

 

 

 

ŠTA JE TO ESC PROGRAM?

 

European Solidarity Corps okuplja mlade ljude kako bi izgradili inkluzivnije društvo, podržavajući ugrožene ljude i odgovarajući na društvene izazove. Nudi inspirativno i osnažujuće iskustvo za mlade ljude koji žele pomoći, učiti i razvijati se. Učesnici ESC-a sa sobom nose ideje, uvjerenja i očekivanja. Pomoću ESC-a učesnici imaju priliku živjeti 2 mjeseca ili 10 mjeseci u drugoj državi, tamo volontirati, raditi, učiti nove stvari i doživjeti iskustvo života.

More about BRAVO you can see on our video below: 
Choose language »
Skip to content