BRAVO BiH

U Tuzli je 03.02.2023. godine održan treći po redu Erasmus+ Info dan. Kao i do sada, zainteresovanost je bila velika, te smo u prostorijama Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra, ugostili više od 50 učesnika. Prisutni su bili predstavnici nevladinih organizacija te obrazovnih ustanova, sportski radnici, volonteri te mnogi mladi ljudi zainteresovani za Erasmus+ Youth & ESC program. 

 

 

Svi oni su imali priliku da saznaju mnoštvo korisnih informacija o navedenim programima te mnogobrojnim prilikama koje se unutar njih nude.  Direktor BRAVO organizacije, Ismail Šehić, je podijelio svoje znanje i iskustvo, te odgovorio na pitanja i nejasnoće prisutnih, koji su pokazali veliko interesovanje.

 

Vjerujemo da je ovo početak pisanja divnih priča za mnoge učesnika Info dana, a BRAVO će, kao kontakt tačka za Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju Erasmus+ Youth program – nastaviti ići u smjeru edukacije predstavnika organizacija u BiH o prilikama unutar Erasmus + programa kao i ostalih programa Evropske Unije.

 

Nakon ove izuzetno uspješne aktivnosti, ozvaničena je suradnja sa Visokom školom za finansije i računovodstvo FINra. Potpisan je ugovor o suradnji koja će donijeti još više novih i korisnih prilika te uspješnih priča. Misija ove visokoškolske ustanove je kreiranja nove dodatne vrijednosti visokoobrazovanih kadrova iz područja finansija, računovodstva i programiranja, te se jako radujemo budućim zajedničkim projektima.

Previous slide
Next slide

Više o Erasmus+ programu

Erasmus+ program je program Evropske unije koji pruža financijsku podršku za različite aktivnosti u područjima obrazovanja, mladih i sporta. Njegov glavni cilj je povećati mobilnost i suradnju između zemalja članica EU, kako bi se razvile kompetencije, podigla kvaliteta i inovativnost u obrazovanju te povećala integracija u evropsko društvo.

 

Erasmus+ podržava različite vrste mobiliteta, uključujući kratkotrajne i dugotrajne boravke za studij, praksu i volontiranje za učenike, nastavnike, trenere i osoblje iz obrazovnih institucija. Također podržava projekte suradnje između institucija i organizacija u oblastima obrazovanja, mladih i sporta.

 

Budžet za Erasmus+ program iznosi više od 14,6 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a sredstva se dodjeljuju preko javnih poziva za prijavu projekata, a za program od 2021 – 2027. godine planirani budžet je 26,6 milijardi eura. Svrha dodjele sredstava je osigurati da aktivnosti u okviru programa budu kvalitetne, inovativne i prilagođene potrebama svih zainteresiranih strana. Ukupna visina potpore ovisi o vrsti aktivnosti, broju učesnika i dužini trajanja projekta.

 

Ukratko, Erasmus+ program je ključna inicijativa EU-a koja pomaže u razvijanju kompetencija, podizanju kvalitete i inovativnosti u obrazovanju, te jačanju integracije u evropsko društvo, kroz različite vrste mobiliteta i projekata suradnje, s obiljem sredstava za realizaciju.

 

Više o ESC - European Solidarity Corps programu

Većina aktivnosti u kojima možete sudjelovati u Europskim snagama solidarnosti su prekogranične volonterske aktivnosti. 

Ti su projekti izvrsna prilika da se pruži pomoć tamo gdje je potrebna, da se nauče nove vještine, provede vrijeme u inozemstvu, možda nauči novi jezik te svakako da se stvore nezaboravne uspomene. 

 

U širokoj paleti tema projekata (kao što su okoliš, zdravlje, uključivanje, digitalne tehnologije, kultura, sport) sigurno ćete pronaći nešto što odgovara vašim interesima i vašem profilu.

 

Možete birati između individualnog volontiranja i volontiranja u timovima.

 

Individualno volontiranje

 • može trajati od 2 mjeseca do 12 mjeseci
 • obuhvaća puno radno vrijeme (30 – 38 sati sedmično) 
 • omogućuje vam da pridonesete svakodnevnom radu organizacije koja aktivno koristi lokalnoj zajednici 
 • uglavnom je prekogranično, tj. u drugoj zemlji, a ne u onoj u kojoj živite (iako može biti i u toj zemlji – tzv. projekti unutar zemlje
 • u nekim se slučajevima može sudjelovati kraće (2 tjedna – 2 mjeseca), npr. da bi se mogle uključiti i osobe s manje mogućnosti ili s invaliditetom.

Volontiranje u timovima 

Ako se ne možete obvezati na dulje vrijeme, a ipak želite pomoći zajednici, razmotrite volontiranje u timu:

 • ono može trajati od 2. sedmice do 2 mjeseca
 • obuhvaća puno radno vrijeme (30 – 38 sati tjedno)
 • volontirate s osobama iz najmanje dviju zemalja
 • u skupinama je po 10 – 40 volontera, uključujući osobe s manje mogućnosti
 • uglavnom se odvija u inozemstvu, iako može biti i u vašoj matičnoj zemlji.

Potporne organizacije i organizacije domaćini

Ako odlazite u inozemstvo radi individualnog volontiranja, u taj su proces uključene dvije organizacije: 

 • potporna organizacija – ima sjedište u vašoj matičnoj zemlji, pomaže vam u pripremi za odlazak u inozemstvo (ranije se nazivala „organizacija pošiljateljica”) 
 • organizacija domaćin – primit će vas i pomagati vam u odredišnoj zemlji. 

Možete potražiti potencijalnu potpornu organizaciju u bazi podataka akreditiranih organizacija/organizacija s oznakom kvalitete.

Ako volontirate u timu, nije vam potrebna potporna organizacija.

 

Tko može volontirati?

Volonterske aktivnosti u Europskim snagama solidarnosti otvorene su osobama u dobi od 18 do 30 godina s boravištem u zemlji sudionici u programu ili partnerskoj zemlji.

 

Koji su troškovi pokriveni?

 • Dobivate dopunsko osiguranje.
 • Možete pristupiti nizu usluga potpore, kao što su jezična potpora i osposobljavanje.
 • Bit će vam pokriveni osnovni troškovi (putovanje do mjesta odvijanja aktivnosti i natrag, smještaj i hrana).
 • Dobit ćete i malu naknadu za osobne troškove (3 – 6 eura dnevno, ovisno o zemlji).
 • Ako imate posebne potrebe (npr. invaliditet), i ti troškovi mogu biti pokriveni.

Pokrivanje troškova odnosi se na volontere u aktivnostima Europskih snaga solidarnosti. 
Ako vas preko portala Snaga odabere jedna od organizacija koje se financiraju iz 8 programa financiranja iz prve faze Europskih snaga solidarnosti, onda je vaša aktivnost obuhvaćena pravilima i postupcima tog programa financiranja i na vas se ne primjenjuju prethodno navedene usluge.

 

Choose language »
Skip to content