BRAVO BiH

Da li znate šta je plivanje? DA. Da li znate šta je ronjenje? DA. Da li znate šta je plivanje sa perajama? NE! E sad ćete znati! Tako je današnji trening započeo trener i osnivač Plivačkog kluba Spid Amel Kapo!

 

BRAVO je donirao opremu u iznosu od preko 2000€ PK Spid koji će u naredna dva mjeseca pripremati svoj tim i druge zainteresovane pojedince iz Bosne i Hercegovine za takmičenje u plivanju sa perajama koje će biti održano 22. i 23. septembra u Bosni i Hercegovini, na kojem će učešće uzeti preko 100 plivača iz pet evropskih zemalja. Ova oprema ostaje u trajnom vlasništvu PK Spid koji će i u budućnosti raditi sa BRAVO-m na razvoju ovog sporta s fokusom na osobe s invaliditetom.

 

Nema ljepšeg osjećaja nego obradovati djecu poklonima, posebno kada ti pokloni donose sa sobom i priliku za učenje nečeg novog. Donacija opreme za plivanje sa perajama ne samo da će obogatiti trenažni proces PK Spid, već će i omogućiti mladima da otkriju čari ovog jedinstvenog sporta. 

Djeca će kroz plivanje sa perajama razvijati svoje vještine, jačati kondiciju i učiti o važnosti timskog rada i upornosti. Ovaj vid fizičke aktivnosti pruža neprocjenjivo iskustvo koje će ih motivirati da postignu nove visine i razviju ljubav prema sportu.

Šta je plivanje sa perajama?

Plivanje sa perajama, poznato i kao finswimming, je sport koji kombinuje elemente tradicionalnog plivanja i ronjenja, koristeći posebne peraje koje omogućavaju brže kretanje kroz vodu. Peraje mogu biti u obliku monoperaja (jedan veliki peraj) ili bifina (dvije odvojene peraje za svako stopalo). Ovaj sport je izuzetno dinamičan i zahtijeva visok nivo kondicije, koordinacije i tehnike.

 

Plivanje sa perajama se razvilo iz podvodnog sporta i ronjenja u sredinom 20. vijeka. Prvo takmičenje u finswimmingu održano je 1953. godine u SSSR-u, a od tada je sport stekao popularnost širom svijeta. Danas, finswimming je priznat od strane međunarodnih sportskih federacija i uključuje takmičenja na lokalnim, nacionalnim i međunarodnim nivoima. Sport se često povezuje s ronjenjem i slobodnim ronjenjem zbog sličnosti u opremi i tehnikama.

  • Finswimmers mogu postići brzine do 12-15 puta veće nego kod tradicionalnog plivanja.
  • Oprema za finswimming uključuje specijalizirane peraje, masku i disaljku, te u nekim slučajevima i ronilačko odijelo.
  • Takmičenja u plivanju sa perajama često uključuju discipline na različitim dužinama, od sprint trka do maratonskih distanci.
  • Sport je posebno atraktivan za gledaoce zbog svoje brzine i fluidnosti pokreta, što ga čini vizualno impresivnim.

Šta je “Mermaids for Inclusion” projekat?

Cilj projekta Mermaids je uspostavljanje plivanja sa perajama kao novog sporta u Bosni i Hercegovini i na Kosovu te korištenje sportskog okruženja za podizanje svijesti i inkluziju u vezi sa rodnom ravnopravnošću, kao i integraciju etničkih i vjerskih manjina. Ovo će se postići kroz napredne obrazovne alate i prijenos dobre prakse iz država članica učesnica (Hrvatska i Grčka). Sportske aktivnosti su snažan alat za inkluziju i kohezivne društvene zajednice, jer sport može stvoriti zdravo i podržavajuće okruženje za socijalno ranjive grupe i lokalne zajednice da se sastaju i međusobno djeluju.

 

Ovo je posebno važno u regiji Zapadnog Balkana s tekućim izazovima vezanim za inkluziju etničkih i vjerskih manjina. Projekat također ima za cilj unapređenje rodne ravnopravnosti koja je relevantna tema za cijelu regiju Balkana, koja je tradicionalno dominirana patrijarhalnim rodnim normama. U Bosni i Hercegovini i na Kosovu još uvijek prevladava stereotip da su ženske uloge uglavnom orijentirane na porodicu i brigu, umjesto na aktivno učešće u javnom životu i poslovanju.

 

Projekat će imati veliki utjecaj ne samo na trenere, sportiste i organizacije koje će biti direktno uključene u projekat, već i na širu zajednicu i relevantne dionike, postavljajući model dobre prakse korištenja sporta kao sredstva za socijalnu integraciju. Plivanje sa perajama je sport koji koristi bifine ili monoperaj.

 

Monoperaj ili “sirena rep” često povezuje plivače sa perajama s morskim sirenama, omogućavajući im da plivaju približno 12-15 puta brže u odnosu na klasično sportsko plivanje. Zbog toga može biti vrlo atraktivan za aktivnosti diseminacije i privlačenje novih sportista.

Choose language »
Skip to content