BRAVO BiH

”EU on the Move” je Erasmus+ sportski projekat, čiji cilj je dizanje svijesti o značaju fizičke aktivnosti kod djece uzrasta 7 do 11 godina, kroz dodatno pružane obuke namijenjene sportskim profesionalcima i realizaciji sportskih aktivnosti za djecu u školama i sportskim organizacijama u svakoj partnerskoj zemlji. Kroz projektne aktivnosti se nastoji oživjeti ideja sportskog angažmana među djecom kao sljedećim trendom koji će pozitivno utjecati na faze razvoja djeteta. Kada govorimo o projektu poput ”EU on the Move”, aludiramo na raznoliki projekat koji okuplja partnere iz Hrvatske, Portugala, Turske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Kako bismo pričali o sadašnjosti te diskutovali o budućnosti i onome što ona donosi, moramo se vratiti u prošlost, gdje projekat sije začetke.

Godine 2020. u Rimu je održan Kick Off Meeting tokom kojeg je kreiran set pitanja za identifikaciju postojeće situacije u svakoj partnerskoj zemlji. Konačnu verziju upitnika izradio je Riječki Sportski Savez, koji je aplikator i koordinator projekta. Kreirani upitnici nisu imali istu namjenu, te na osnovu iste, različiti su primjenjivani za sportske klubove i osnovne škole. Upitnik sa ukupno 19 pitanja je bio podijeljen ciljnim grupama, što je rezultiralo sa neophodnim temeljom za razvoj modula namijenjenog trenerima i kreiranja vodiča ”EU on the Move”.

 

Na osnovu dobivenih odgovora, možemo zaključiti da većina anketiranih klubova poznaje srž projekta, a to je popularizacija i promocija sportskog angažmana i zdravog načina života, što će također, pozitivno služiti u promotivne svrhe sportskog kluba.

Nakon radne godine i mnoštva implementiranih aktivnosti, 2021. godine u Lisabonu se održao Drugi transnacionalni sastanak, gdje su se predstavnici partnerskih organizacija osvrnuli na prethodna dostignuća i cjelokupan napredak. Ujedinjenim snagama su podigli svijest o značaju fizičke aktivnosti među djecom, koristeći društvene mreže i kontaktiranjem osnovnih škola i sportskih klubova, čime su dalje, uspostavljene ključne veze za ostvarenje projektnih ciljeva.

 

Naredno odredište za projekat ”EU on the Move” je Okrugli sto (Round Table), koji je potrebno realizirati u svakoj partnerskoj zemlji. Okrugli sto za cilj ima okupiti 20 učesnika na lokalnom nivou i 10 učesnika iz Lisabona. Svrha organizovanja okruglog stola je predstavljanje sveukupnih projektnih rezultata i stvaranja mogućnosti i dodatnog prostora za diskusiju o daljim inicijativama vezanih za obrazovanje sportskih profesionalaca i povećanja fizičke aktivnosti djece. 

 

Okrugli sto će se održati u subotu, 19.02.2022. u 14 sati u hotelu BM Internacional.

Entuzijastični smo povodom nastavka implementacije projektnih faza.

Projekat „EU on the Move“ je od velike važnosti zbog čega imamo odgovornost da dignemo svijest o problemu. Naime, problem nije privremen i ako ne budemo reagovali na pravi način, buduće generacije će patiti od posljedica naših postupaka.

Dođite i budite dio jedne odlične priče i naučimo kako zaštititi naše najmlađe i prenijeti im zdrave navike.

Erasmus+ Sport Info Day - 19.02. u 15:00

Pored okruglog stola u 15:00 održati će se  INFO DAY za Erasmus+ Sport program i predstaviti način apliciranja na ove projekte. Svi predstavnici sportskih klubova i organizacija će imati priliku da na istom učestvuju.

 

 Ove godine Erasmus+ Sport program je povećao budžet za 40% i vjerujemo da su mnoge prilike otvorene i za Zapadni Balkan, te na taj način želimo da vam prenesemo svoje znanje i iskustvo. Novi ROK za prijave dolazi krajem Marta, te imate dovoljno vremena da sa svojim prijateljima i partnerima pripremite kvalitetne projekte i donesete 400 000€ po projektu u Bosnu i Hercegovinu.

#BRAVO #BRAVOBIH #MAKETHEWORLDWONDER #EUontheMove#EU #youth #kids #opportunity

Main objectives of EU on the Move project are: raise the awareness of the importance of physical activity among children, increase physical activity levels in children, increase the proportion of children that participate in after-school sport activities, additionally educate sport professionals (trainers/kinesiologists) who work with children, combine sport with culture/ecology/nutrition and educate children on the other values through sport.

The project aim and objectives will be achieved through the implementation of 8 work packages(WPs) as follows:
– WP1. Project management, coordination and evaluation.

– WP2. Development of survey and data collection.

– WP3. Development of training module for trainers/kinesiologists.

– WP4. Training session for trainers/kinesiologists.

– WP5. Pilot project implementation.

– WP6. Development of “EU on the Move” Guide.

– WP7. Organization of the Final conference.

– WP8. Dissemination, visibility and communication.

Choose language »
Skip to content