Çevre ile ilgili dernek olarak hassasiyetimizin arttığı dönem başlamıştı. Ne yapılsa ilimizdeki çevre sorunlarına çare olunamıyordu. Bizlerde dahil olmak üzere insanlarımızın bireysel farkındalığı yoktu. Bu durum bizi ‘Dokun, Değiştir, Yaşat’ adlı projeyi yazmaya itti.
Projemiz geri dönüşüm malzemelerinden sanatsal ürünler yaparak insanlarda farkındalık oluşturmayı amaçladı. Bu her atık malzemenin ekonomik bir değeri olduğunu, eğer gelişi güzel doğaya bırakılırsa bunun çevre felaketleri olarak bize geri döneceğini anlatmaya yönelikti.
Projemizde 6 farklı ülkeden 7 ortak ve 40 katılımcı ile Sakarya’da buluştuk. Tanışma ve buz kırıcı oyunlardan sonra çevre ve iklim konusundaki workshoplar başlamıştı. Bu çalışmalarda her katılımcı aktif rol alıyor, geleceğine yönelik yeşil bir adım atmaya çalışıyordu.
2 günü bu tarz iç mekan aktiviteleri ile geçirdikten sonra 3. Gün Boğaziçi Koleji’nin misafiri olduk. Çevre belgeseli, yaratıcı drama derken kendimizi hummalı bir geri dönüşüm çalışmasının içerisinde bulduk. Okul öğrencilerinin de katılımı ile köpek kulübeleri, kuş yuvaları, oyuncaklar yaptık.
4. gün ise rota Güzel Sanatlar Lisesi’ydi. Öğrenciler ile birlikte yaratıcı geri dönüşüm çalışmaları devam etti. Burada da sehpalar, çay altlıkları, oyuncaklar ve çantalar yaptık. Günün yorgunluğunu atmak için Kentpark ideal bir ziyaret alanıydı. Sıcak hava da yeşil ve doğa bize enerji vermişti.
Sonraki gün ise Yuvalıdere Köyü ziyaret edilecekti. Köye ulaştığımızda ortaokul bahçesinde önceden hazırlanan 20 fidan ve çiçekler dikim için bizi bekliyordu. Hemen işe koyulduk ve hepsini titizlikle dikerek geleceğe bireysel katkımızı yaptık. Sonrasında ise katılımcıları gruplara ayırarak evlere misafir gönderdik. Kimi bahçe çalışması yaptı, kimi yemek… O günü yaşamak her katılımcı için inanılmaz keyifliydi.
6. gün ise Sapanca Gölü kenarında çevre temizliği yapılacaktı. Bunun için Sakarya BŞB Saski gereken desteği veriyordu. Temizliğe Saski Genel Müdürü Sayın İlyas Demirci ve Sakarya Büyükşehir Beedie Başkanı Sayın Ekrem Yüce’nin katılması olayın boyutunu büyüttü. Ekrem başkanın orada ‘Çevre Hareketi’ başlattığını açıklaması projemizin en önemli kazanımıydı.
Sonraki gün ise Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Fazilet Durmuş Hanımefendi’yi ziyaret ettik. Çevre ile ilgili çalışmaların konuşulduğu hoş bir sohbetti. Öğleden sonra artık yaptıklarımızı sergileme zamanıydı. AKM önü sergi alanında yaptığımız tüm ürünleri halkın beğenisine sunduk. İlgi gerçekten çok yüksek oldu. Ürünlerimiz de beklenenden daha özellikliydi. Projemizin bu denli etki yapması bizi mutlu etmişti.
Bu duygularla son güne girdik. Sertifika töreniydi, değerlendirmelerdi, anketlerdi, kültürel gecelerdi derken ayrılık vakti gelmişti. Her zaman olduğu gibi projenin en zor kısmıydı. Ama herkesin doğaya karşı sorumluluğunu yerine getirmede atması yüzlerde mutlu bir tebessüm oluşturmuştu. Yeni faaliyetlerde buluşmak dilekleriyle vedalaştık….
Find more information on this link.